Új vezetője van a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertnek

2020. január 1-től új vezetője van az Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertnek, Zsigmond Vince személyében.

Zsigmond Vince kertészmérnök a Fővárosi Állat-és Növénykert (FÁNK) főkertészi posztjáról érkezett Vácrátótra, ahol 2001 óta dolgozott. Feladata volt többek között a botanikai gyűjtemények és a Növénykert fejlesztése, természetvédelmi programok életre hívása és megvalósítása, kapcsolattartás a hazai és külföldi szakmai szervezetekkel és társintézményekkel. A Fővárosi Állat-és Növénykertben több nagy költségvetésű kertfejlesztési, turisztikai és megújuló energetikai projektet vezetett. Közel két évtizedes munkájának eredményeként a Fővárosi Állat-és Növénykert gyűjteményes zöldfelületeinek döntő része megújult és több mint 1000 honos és egzóta növényfajjal és változattal gazdagodott. Mindezzel jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a FÁNK természetvédelmi terület státusza 2014-től országos szintre emeltetett. Közreműködött a „Botanic Gardens: Come In!”című, a fogyatékkal élők botanikus kerti élmény-és ismeretszerzését célzó projektben is, amely több európai botanikus kert együttműködésében valósult meg.

2014 óta államilag regisztrált természetvédelmi szakértő. A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének (MABOSZ) 1995-től tagja, 2005-től elnökségi tagja, 2010-től főtitkára. A Szövetség működtetésén túl társszerzője és szerkesztője több, a MABOSZ gondozásában megjelent szakmai kiadványnak. A Szövetség képviseletében és a magyar gyűjteményes kertek képviseletében tagja a European Botanic Gardens Consortium-nak és a Green City Tanácsnak. Meghatározó szerepe volt abban, hogy a MABOSZ 2017-ben nagy sikerrel rendezte meg a Közép-és Kelet-Európai Botanikus Kertek III. Konferenciáját (EastCentGard III) Budapesten,és abban is, hogy a Szövetség elnyerte a IXth European Botanic Gardens Congress – Euro-Gard IX rendezési jogát 2021-ben, amely a hozzávetőlegesen 800 intézményt érintő európai botanikus kerti szakma három évente megrendezésre kerülő csúcsrendezvénye.

Sok sikert kívánunk további munkájához a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert élén!