Klímaváltozás és gasztronómia

Változik a világ klímája, ami Magyarországon is egyre inkább érezteti hatását, ez pedig a gasztronómiát, az élelmiszertermelést is befolyásolja. Székesfehérváron a Magyar Konyha magazin és a SVÉT szakácsoknak és termelőknek szervezett konferenciát, hogy helyi szintről indulva találjanak megoldásokat a klímaváltozás okozta problémákra.

"Aki a földdel foglalkozik, mint önök is, sokan önök közül, annak bizony kincs van a birtokában. És aki tudja, hogyan neveljen életet a földből, annak olyan tudás van a birtokában, ami túlmutat kincsen, mert a túlélés zálogát tartja a kezében" - mondta Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottsági elnök.

Ha nem tudunk újra olyan takarékosan bánni az energiával, és az alapanyagokkal, ahogy nagyszüleink tették, akkor tönkre tesszük a földet, ám a 2050-re 10 milliárdosra növő emberiség fenntartható élelmezése sok megoldandó problémát vet fel – hangzott el a konferencián.

"Bio mezőgazdaság sokkal kisebb széndioxidot termel, viszont az egy hektárra vetítve kisebb a termelékenysége. Ez azt jelenti, hogy több területet kell erre áldoznunk. Hosszabb regenerációt kell adnunk a talajnak, van-e elég időnk arra, hogy a mezőgazdasági területeink egy részét hagyjuk, hogy regenerálódjon, és majd legyen az unokáinknak is hol növényeket termeszteniük"

- fogalmazott az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Kun Ádám.

A konferencián a Magyar Konyha Termelői díjakat is átadták. A globális változásért helyi szinten kell tenni, a helyi kistermelőknek és a helyi éttermeknek is össze kell fogniuk.

Forrás: Hír TV 2019. december 6. péntek 11:22
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/klimavaltozas-es-gasztronomia-2491503