A Nemzeti Víztudományi Program a World Science Forum-on

Az MTA Nemzeti Víztudományi Program koordinációját az Ökológiai Kutatóközpont látja el immár három éve, kiemelkedő sikerességgel. A World Science Forum lehetőséget adott az eddigi hatalmas munka áttekintésére is.

Nagy sikerrel zajlott le a World Science Forum a Magyar Tudományos Akadémián november 19 és 23 között. Több mint ezer ember vett részt a különböző programokon a világ minden tájáról. Az ötnapos programban helyet kapott az MTA Nemzeti Víztudományi Programja is, amelynek nemzetközi szakértői tartottak előadásokat a víztudományi kutatások legaktuálisabb kérdéseiről.

A Nemzeti Víztudományi Program szekciója november 19-én egy bizottsági üléssel kezdődött, ahol a hazai Irányító Testület tagjai beszámoltak a program jelenlegi állásáról, a folyamatban levő kutatásokról és a legújabb eredményekről, valamint bemutatásra került a Nemzeti Víztudományi Program angol nyelvű kiadványa (amely online is elérhető: Hungarian Water Research Programme Challenges and Resesarch Tasks) https://mta.hu/data/dokumentumok/Viztudomanyi%20Program/Hungarian%20Wate...

Engloner Attila projektvezető a „Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig” programról számolt be. Az ülés második felében megvitatták a jövőbeni terveket, stratégiákat, valamint javaslatokat tettek a további lépésekre. Felmerült többek között, hogy a klímaváltozás hatásai hangsúlyosabban szerepeljenek a programban, valamint, hogy ezen belül kiemelten kellene foglalkozni a klímaváltozás városi környezetre gyakorolt hatásával, mint például az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia, a CO2 kibocsátás, vagy a mikroszennyezők kérdése. Ezekhez a felvetésekhez továbblépési tanácsok is születtek, például a mikroműanyagok kérdéskörére fókuszálva. Javaslatként fogalmazták meg, hogy a program még jobban igyekezzen holisztikus szemlélettel működni, ami egybecseng a World Science Forum üzenetével is.

A teljes cikk a Nemzeti Víztudományi Program honlapján:
https://mta.hu/nemzeti-viztudomanyi-program/a-world-science-forum-leheto...