MTA ÖK a sajtóban, médiában

Az MTA ÖK kutatóinak, rendezvényeinek és eredményeinek megjelenése a sajtóban vagy más médiában.

2019-08-22 InfoRádió Szigma
Báldi András az InfoRádió Szigma műsorában

Szigma: Egymillió állatfaj halhat ki - ...Címkék: Báldy András, MTA, Ökológiai Kutatóközpont, állatfajok, klímaváltozás, klímavédelem, kihalás veszély, kormányok, delegációk, összefoglaló jelentés, biodiverzitás, állapotfelmérés, eredmények - InfoRádió (08.13-19:07 (hossza: 6 perc))

2019-08-22 hirbalaton.hu, sonline.hu,

...Eddig Magyarországon ismeretlen, afrikai eredetű kullancsfaj egy példányát találták meg a Margit-szigeten, és ez a parazita akár a veszélyes, vérzéses krími-kongói lázat is terjesztheti az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának beszámolója szerint. Ennek alapján könnyen előfordulhat, hogy a jövőben új betegségeket terjeszthetnek a kullancsok. Viszont a sonline.hu által megkérdezett zselici túravezető megfigyelését visszaigazolni látszik a Kullancsbetegségek Ambulanciája: a klímaváltozás hazánkban visszaszoríthatja, és akár el is tünetheti a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladást terjesztő, hagyományos kullancsokat. - hirbalaton.hu/i - hirbalaton.hu (08.14)

A Balatonnál hét nap alatt 17 ember fertőződött meg Lyme-kórral (08.14) sonline.hu

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-balatonnal-het-nap-alatt-...

2019-08-22 Kossuth Rádió Felfedező - a tudomány világáról

A műsor vendége volt Végvári Zsolt, az Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Duna Kutató Intézetének igazgatója, aki régóta foglalkozik madárvonulással.
Az év teljes egészében madárvonulás zajlik a Földön. Az őszi madárvonulás már júliusban megkezdődik, szeptemberben már láthatjuk a téli vendégeket. A klímaváltozás hatására nemcsak a vonulási útvonalak tolódhatnak el, de egyes fajok vonulóból áttelelővé válnak pl. nagy kócsag, egyes esetekben a gólyák. A vonulási útvonalak evolúciós időléptékben alakultak ki, ezért találunk meglepő útvonalakat is. A közelmúlt technikai fejlődése tette lehetővé a vonulási útvonalak tömeges megfigyelését, egyre kisebb testű madarak vonulási útvonaláról is nagytömegű információt kaphatunk. A vonulási útvonalak megismerése a madarak természetvédelmében segít, lehetővé teszi, hogy a forrásokat azokra a helyszínekre összpontosítsák, ahol a faj fennmaradása szempontjából kritikus a helyzet.

Címkék: Gimes Júlia, felmelegedés, klímaváltozás, áttelelés, gyűrűző állomás, hurokvonulás, angliai kakukk projekt, veszélyeztetett madárfajok, természetvédelmi, fajvédelmi programok - Kossuth Rádió (08.22-14:43 (hossza: 15 perc))

2019-08-21 24.hu

A biológiai fegyverek története egyidős az emberiséggel: eleink módszerei megdöbbentőek voltak, az újak rendkívül kifinomultak, és akár halálosak is lehetnek.
Foggal és körömmel, bunkósbottal, kővel, majd különböző fémekkel és lőporral, de végül is mindegy: az emberek a kezdetek óta rendkívül hatékonyan képesek pusztítani. Ha valaki azt hitte, hogy a biológiai fegyverek korunk rákfenéi, súlyosan téved, ez a fajta agresszió talán még az emberi fajt is megelőzi. Azért mesteri szintre mégis mi emeltük, a történelem során elődeink igencsak kitettek magukért:
mérgek, ürülék, rothadó hullák, fertőzött takarók, cukorba rejtett kórokozók – jöhetett bármi, ami betegséget vagy halált okoz.
Hogyan alakult a biohadviselés a korai történelmünk során? Milyen mérföldköveket tartunk számon a hadviselés e visszataszító formájában? Erről beszélgettünk Dr. Rózsa Lajos biológussal, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Evolúcótudományi Intézetének tudományos tanácsadójával, akinek egyik kutatási területe éppen a biológiai agresszió története.

2019-08-21 MTV Iskolapad Magazin

- Borza Péter (tudományos munkatárs, MTA ÖK Duna-kutató Intézet): - A bödöncsigát láthatjátok. Az a pöttyös hátú. Akkor két kagylófaj is van, a vándorkagyló és a kvagga kagyló. Egy-két piócát és lárvaszúnyogot is láthattok még. Riporter: - A Balaton élővilága dióhéjban. Borza Péter, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársa árulja el a gyerekeknek, mit rejt még a tó vize. Borza Péter: - Azon túl, hogy fürdenek benne, így talán egy jobb képet kapnak arról, hogy ez egy élő víz, és állatokkal, élőlényekkel van tele, és talán a védelméért is többet fognak tudni tenni, hogyha ezt értik. - - MTV (08.21-10:51 (hossza: 4 perc))

2019-08-21 Karc FM Zöld Zóna

- A telefonnál dr. Molnár Zsolttal az MTA ökológiai kutató központjának egyik kutató csoportjának vezetője. Három évvel ezelőtt mondta azt a világ 130 kormánya, hogy szeretnének kapni egy átfogó és megbízható értékelést arról, hogy hogyan változik a természet a Földön. Hogyan változik az, hogy a természet mennyiben segíti az emberi életet és mit kell tenni annak érdekében, hogy azt a pusztítást megállítsák ami az emberiség pusztulásához is vezethet néhány évtizeden belül. - Karc FM (08.21-14:05 (hossza: 23 perc))

2019-08-20 magyarhang.org

...A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja is részt vett abban a nemzetközi kutatásban, amely kimutatta: a száz leggyakoribb haszonnövény 70 százalékát rovarok vagy más állatok porozzák be, s ha jelentősen csökken a beporzók száma, a zöldség-gyümölcs kínálat a felére zuhanna, az árak pedig az égbe emelkednének.Többek között a kávé, a kakaó, az alma és a mustár tűnik majd el az asztalunkról, ha folytatódik a méhek pusztulása.

2019-08-20 magyarnarancs.hu

...MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatójával, Soltész Zoltánnal beszélgettünk a lehetséges következményekről. Az elmúlt években 2-3 új fajt is azonosítottak a Magyarországon és Európában. Összesen hány faj található nálunk? - Mi ebből a tanulság? - Az egyik, hogy az egészségügyi ellátás színvonalának és hozzáférhetőségének javítása egy országban nemcsak azoknak jó, akik ebben közvetlenül részesülnek, hanem az egész világnak, az egész emberiség egészségét is védik, csökkentve a megbetegedések kockázatát. - magyarnarancs.hu (08.20)

2019-08-18 greenfo.hu

...Ebben a helyzetben az MTA Ökológiai Kutatóközpontja sürgetőnek érzi az érintett tudományterületek összefogását, a társadalom objektív tájékoztatását és a különböző érdekképviseletekkel történő konstruktív kommunikáció elindítását az ökológiai elveken nyugvó védekezési stratégiák kidolgozása érdekében. Ez a három cél motivált bennünket abban, hogy "Szúnyogok, kullancsok és új betegségek: workshop korunk ökológiai veszélyeiről" címmel szakmai napot szervezzünk. - greenfo.hu (08.18)

2019-08-18 nlc.hu

A Balaton vize annyira tiszta, hogy a tó közepén bármikor bátran beleinnék" - mondta nagy nyilvánosság előtt Jordán Ferenc igazgató, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének nyílt napján. Ő már csak tudja. Hátra is dőlhetnénk, ha nem alapulna ez a tisztaság olyan érzékeny egyensúlyon, amelyet a nyaralók, a helyiek, a horgászok, a vitorlázók mellett az élővilág érdekeit is szem előtt tartva kell kisakkozni. - nlc.hu (08.18)

2019-08-17 MTV - Ma reggel

Fábián Barna beszélget Rózsa Lajossal, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának Evolúciótudományi Intézetének kutatójával. Az emberi agresszió történetét végigkísérik a biológiai fegyverek. Az első írott dokumentum Kaffa város ostromát említi, ahol emberi tetemeket katapultáltak a várba. A Kaffából hajón elindulók végül itáliai otthonaikban is elterjesztették a pestist, amely aztán a nagy európai pestisjárványhoz vezetett az elkövetkező években. A történelem során visszatérő elem volt a biológiai fegyverkezés, de ma nem beszélünk róla. Nixon elnök kezdeményezésére, 1972-73-ban létrejött a biofegyverek ellenőrzésére vonatkozó egyezmény, azonban nem minden állam csatlakozott az egyezményhez és nincs kiépítve az ellenőrzés.
Ma biológiai toxin mérgezések előfordulnak pl. Litvinyenko, Juscsenko mérgezési esete, ezek terror cselekmények.

MTV - Ma reggel (08.17-07:51 (hossza: 7 perc))

2019-08-17 szeretlekmagyarorszag.hu

...Kröel-Dulay György, az MTA ökológiai kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa azt mondja: minél több fát ültetünk, mindenképpen hozzájárul a légköri széndioxid megkötéséhez. "Ez önmagában nem fogja a problémát megoldani, de nagyon fontos komponens lehet abban a folyamatban, hogy próbáljuk csökkenteni a levegőben lévő szén-dioxid mennyiségét." A kutató szerint - ha minden országban elindulna egy tömeges fatelepítés és megállítanák az erdők pusztítását, annak évek alatt már komoly és mérhető hatása lenne a Föld éghajlatára. - szeretlekmagyarorszag.hu (08.17)

2019-08-14 ESTV Nagyító

Dr. Kiss Keve Tihamér hidrobiológus, algológus (MTA ÖK Duna-kutató Intézet) és Dr. Nagy Balázs geográfus, klímakutató (ELTE) volt a váci ESTV meghívott vendége. A műsor témája a klímaváltozás hatásai a Dunakanyarra. A Duna-kutató Intézetben már az ’50-es évektől történtek algológiai vizsgálatok. Az algák az egyik legfontosabb élőlénycsoport, a táplálék hálózat szerves anyag termelését biztosítják. A ’60-as években még nem volt nagytömegű a fitoplankton mennyisége, de a ’70es évekre 5-10 szeresére emelkedett, a Duna eutrofizálódása következett be. A 2000-es évektől az európai Víz Keretirányelv elfogadásával a Duna felső szakaszán megépültek a szennyvíztisztítók, ennek hatására ismét jelentősen lecsökkent az algák mennyisége. A műsorban szó volt még a dunai ivóvíz minőségéről, amely jelenleg még jó minőségű. Az utóbbi évtizedben újabb probléma a vízben található gyógyszerek és hormonok jelenléte. Régen a szennyvíz is természetes anyagokat tartalmazott, amelyet a baktériumok le tudtak bontani. Az újabb keletű szennyezésekkel a negyedik fokozatú szennyvízkezelés kiépítésére is.

2019-08-14 magyarnarancs.hu

...Aszalós Rékával, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának őserdő-kutatójával beszélgettünk a hazai természetvédelem helyzetéről, az Amazonas-medence eltűnéséről, valamint a pálmaolaj-kitermelésről is. Narancs.hu: Magyarországon egyetlen "őserdőfolt" van, a Kékes Erdőrezervátumban. Miben különbözik ennek az ökoszisztémája más erdőktől? - Nem lesznek pálmaolajmentes-polcok - A Tudatos Vásárló szerint éppen ezért jogos elvárás, hogy a cégek alakítsanak ki pálmaolajmentes polcokat, hiszen így a fogyasztók egyszerűen tudnának szelektálni a termékek között. - magyarnarancs.hu (08.14)

2019-08-13 Somogyi Hírlap
Csipesz is kell a zselici túrákhoz

...Eddig hazánkban ismeretlen, afrikai eredetű kullancsfaj egy példányát találták meg a Margit-szigeten, és ez a parazita akár a veszélyes, vérzéses krími-kongói lázat is terjesztheti az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának beszámolója szerint. Ennek alapján könnyen előfordulhat, hogy a jövőben új betegségeket terjeszthetnek a kullancsok. Viszont a zselici túravezető megfigyelését visszaigazolni látszik a Kullancsbetegségek Ambulanciája: szerintük a klímaváltozás hazánkban visszaszoríthatja, és akár el is tünetheti a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladást terjesztő, hagyományos kullancsokat. *Kovács Gábor gabor2.kovacs@mediaworks.hu - Somogyi Hírlap (3. oldal)

2019-08-12 Természet Világa
Veszélyben az emberiség, ha eltűnik a biológiai sokféleség?

Közel egymillió fajt fenyeget kihalás, veszélyben az emberiség számára a lét feltételeit adó természet
– olvastuk és hallottuk az elmúlt hónapban számos publikációban, médiamegjelenésben.
Az azonban nem mindenki számára egyértelmű, hogy pontosan mit jelent ez a szám, és
kik kongatják az olyan sokszor hallott vészharangot. Az eddigi legteljesebb globális elemzést és
értékelést elkészítő IPBES kormányközi fórumának egyik magyar tagjával, az elkészült jelentés
egyik vezető szerzőjével, Molnár Zsolttal, az MTA Ökológiai Kutatóközpont etnoökológusával
beszélgettünk a fenti kérdésekről.

2019-08-11 ecolounge.hu, greenfo.hu, Élet és Tudomány

Dr. Jane Goodall a Life4OakForests projekt és a Jane Goodall's Roots&Shoots program keretében augusztus 9-én három őshonos facsemetét ültetett el a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Sas-hegy lejtőin, a Life4OakForests projekt egyik helyszínén.
..A partnerségben részt vesznek a Bükki, a Duna-Ipoly és Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságok, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont, a WWF Magyarország, az Érmelléki Természetvédelmi és Turisztikai Egyesület, valamint az olasz Ente di gestione per i Parchi e la Biodiversita-Romagna természetvédelmi igazgatóság.A 10 éves projekt során olyan egységes természetvédelmi erdőkezelési tevékenységeket tervezünk végrehajtani, melyek hozzájárulnak tölgyeseink természetesebbé, és ez által egészségesebbé válásához. - ecolounge.hu (08.10)

Fogjunk össze a jövőnkért! - Greenfo exkluzív Jane Goodall-lal (08.11) greenfo.hu
http://greenfo.hu/hir/fogjunk-ossze-a-jovonkert-greenfo-exkluziv-jane-go...

Őshonos faültetés a Sas-hegyen - Élet és Tudomány (08.22 - 27. oldal)

2019-08-08 24.hu

Abszolút felesleges: az út szélén eldobott magból nem lesz fa - ...- mondja a 24.hu-nak Dr. Aszalós Réka, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa. - A gyümölcsfák nem szívósságukról híresek, gondozást igényelnek, nem mindegy milyen fajta milyen földbe kerül, milyen mikrokörnyezetbe, ott vannak a kártevők és még hosszan sorolhatnánk. Illetve ha csak józan paraszti ésszel belegondolunk: az általunk "pusztának ítélt" terület tulajdonosa szánt, kaszál, legeltet, nem fogja meghagyni a kéretlen magoncot. - 24.hu (08.08)

2019-08-08 24.hu

...Dr. Lukács Balázst, az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársát kérdeztük. - Ökológiai állapot - Nem szorul magyarázatra, a víz minősége mennyire fontos, legyen szó öntözésről, turisztikai vagy szabadidős programokról, illetve magáról az ivóvízről. Egy-egy mérgező anyag bejutása, műtrágyabemosódás hamar komoly következményekkel jár, ám ezektől eltekintve vizeink állapotát alapvetően a benne található élőlények állapota, fajgazdagsága, kölcsönhatása szabja meg, úgy is mondjuk, hogy az élővilág kiváló indikátora a vízminőségnek. - 24.hu (08.08)

2019-08-07 24.hu, hellovidek.hu

A klímaváltozás hatásait egyre inkább közvetlenül érezzük a bőrünkön, a fajok tömeges eltűnése sokak szerint a földtörténet hatodik nagy kihalási hullámát indítja el, míg az emberi tevékenység egy másik rettentő káros hatása: a behurcolt, idegenhonos fajok feltartóztathatatlan inváziója....
....Ide kapcsolódik jelen témánk, a már nevükben is veszélyesnek tűnő tigrisszúnyogok hazai jelenlétéről, bár tegyük hozzá: fekete-fehér mintázatuk alapján sokkal jobban illik rájuk a tudományos világban gyakrabban használt elnevezés, az ázsiai zebraszúnyog. Persze ez kevésbé félelmetes, de ne is ragadjunk le holmi neveknél...
...Ennek érdekében a célzott kutatások mellett dr. Soltész Zoltán, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa és kollégái létrehoztak egy weboldalt, ahol a fajjal kapcsolatos információk közlése mellett mindannyiunk segítségét kérik: aki tigrisszúnyogot, vagy annak látszó rovart lát, az vagy fotózza le, vagy magát az állatot küldje el nekik az észlelés helyének megjelölésével.

Itt vannak az első betolakodók: veszélyes szúnyoginvázió csaphat le Magyarországra (08.07) - hellovidek.hu
https://www.hellovidek.hu/eletmod/2019/08/07/itt-vannak-az-elso-betolako...

Oldalak

Kapcsolódó oldalak: