Média

2020-09-25 magyarnemzet.hu, 444.hu, origo.hu, demokrata.hu,felvidek.ma.hu, napi.hu, flagmagazin.hu

A pásztorok bevonásával végzett vizsgálatból kiderült, hogy a szarvasmarhák száznál is több növényfajt ismernek fel és mindegyikhez más módon viszonyulnak a legelőn - közölte az Ökológiai Kutatóközpont.
A kutatás eredményeit nemrég publikálták az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai és a vizsgálatban közreműködő pásztorok a Journal of Applied Ecology-ben. A cikk újszerű módon kapcsolja össze a pásztorok tudományát az ökológiai, a mezőgazdasági és a természetvédelmi kutatásokkal.

2020-09-23 qubit.hu

A vadállatok urbanizációjával párhuzamosan drasztikusan csökken a zsákmányállatok ragadózókkal szembeni viselkedésének hatékonysága – állítja az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a Public Library of Science-ben (PLOS) megjelent tanulmány.
Amerikai, francia, izraeli és az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetét igazgató evolúcióbiológus-ökológus, Garamszegi László Zsolt révén magyar részvétellel zajló nemzetközi vizsgálat során 173 korábbi kutatás elemzésével jutott a fenti eredményre.

2020-09-21 qubit.hu

Az élet eredetének magyar kutatói nemrégiben vaskos tanulmányt közöltek a Nature Reviews Chemistry folyóiratban. A brit John Maynard Smith és Szathmáry Eörs evolúcióbiológusok által 1995-ben kidolgozott, Nagy evolúciós átmenetek néven ismertté vált elméletet továbbfejlesztő iskola tagjai az elmúlt három évtized hazai eredményeit foglalták össze cikkükben. A tanulmány társszerzőjét, Szilágyi András fizikus-biofizikust, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársát kérdeztük arról, hogy eredményeik szerint miként jöhetett létre az anyag élő állapota.

2020-09-21 24.hu, hirbalaton.hu ,

„A védekezés egyébként talán csak akkor lesz igazán hatékony, amikor mindenkinek a családjában lesz már fertőzött vagy halott, a személyes tapasztalat nagyságrendekkel növeli a veszélyérzetet” – mondta lapunknak adott interjújában Dr. Jordán Ferenc hálózatkutató ökológus, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója. A szakembert kérdeztük arról, hol állunk a vírus második hullámában, hogyan lehet feltartóztatni a járványt, miként arról is, hogyan lehet megelőzni, hogy újra és újra vírusok támadják meg az emberiséget.

2020-09-21 demokrata.hu

Az éghajlatváltozás hatásait már mi is a bőrünkön érezzük. A Klímaváltozás és Magyarország című tanulmánykötet hazánk kilátásait vizsgálja.
Világszinten a kép ennél is rémisztőbb. – Bekövetkezhet az apokalipszis egy formája, civilizációnk hanyatlása is – szögezi le Szathmáry Eörs akadémikus és evolúcióbiológus, A Klímaváltozás és Magyarország című tanulmánykötet szerkesztője. Úgy látja: az adatokból az következik, hogy a gazdaság megroppanhat a sokszorossá nőtt a teher alatt, majd néhány évtizeden belül összeomlik a technikai civilizációval együtt.

2020-09-21 hirbalaton.hu

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) online-konferenciát rendez 2020. szeptember 22.-én, kedden 17:30 – 19:30 óra között A Balaton múltja és jövője címmel. Az esemény Zoom internetes felületen érhető el.
PROGRAM: Vörös Lajos, kutató professzor emeritus, Balatoni Limnológiai Intézet
Balaton algái változó szerepben.

Oldalak