Média

2020-01-26 Kossuth Rádió, M1

A következő napok kulcsfontosságúak a koronavírus terjedése szempontjából, ugyanis most derül ki, hogy hányan vihették ki a mára lezárt területről és hányan fertőződhettek meg - erről az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatója beszélt az M1-nek.

2020-01-25 M5; M1

Kulturális és gazdasági háttere is van annak, hogy Ázsiában alakulnak ki a koronavírus gócpontjai. Riport Garamszegi László Zsolttal az M5 Híradóban.

2020-01-25 Kossuth Rádió, Ma Reggel, kanizsaujsag.hu, zaol.hu, hazipatika.com

A madárének nagyon komplex rendszer, egyedileg másként építik fel az éneküket. Értik-e egymást a madarak és tudnak-e Chopin-t énekelni? Hogyan zajlik a kutatóprogram? Beszélgetés Garamszegi László Zsolt intézet igazgató, viselkedésökológussal.

2020-01-25 magyarhirlap.hu, origo.hu, hirtv.hu, magyarnemzet.hu, klubradio.hu, 168.ora.hu, alfahir.hu és sok más

Sok a bizonytalanság, a hiányos ismeret a jelenlegi helyzetben. Az biztos, hogy az új koronavírus emberről emberre is terjed, valószínűleg cseppfertőzés révén (például köhögés, tüsszentés) fertőz, ami elég gyors terjedést biztosít – magyarázta lapunknak Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatója.

2020-01-25 Kossuth Rádió Hajnal-Táj

Beszélgetés Molnár Zsolttal Fekete Gábor Tanár Úrról, az ökológiai rendszerek összeszervezettségéről, a gyepek szervezettségéről, az élő rendszerek tudásáról.

2020-01-24 MTA podcast, greenfo.hu

A klímaváltozás kapcsán egyre elkerülhetetlenebb, hogy feltegyük a kérdést: mennyit ér számunkra valójában az erdő? Gilicze Bálint az Ökológiai Kutatóközpont munkatársával, Aszalós Réka erdőökológussal beszélget az MTA Podcast új adásában amazonasi erdőtüzekről, a faültetési programok esélyeiről és arról, hogy mi mindent nyújthat az embernek az őt körülvevő természeti környezet.

2020-01-22 mta.hu, greenfo.hu, weborvos.hu, medicalonline.hu, Vas Népe, Zalai Hírlap, Napló, Kisalföld és sok más

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) május 4-5-én tart tisztújító közgyűlést. Ajelölőbizottság közölte: a három elnökjelölt Freund Tamás neurobiológus, Pléh Csaba pszichológus és Szathmáry Eörs evolúcióbiológus.

2020-01-22 sokszinuvidek.24.hu

A Biblia növényei című könyvében Fráter Erzsébet biológus, a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert kurátora a Scolar Kiadó gondozásában alig több mint 300 oldalon (ennél is jóval több gyönyörű fotóval) kimeríthetetlen kötetet alkotott arról, Jézus korában és a megelőző évezredekben milyen gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, gyógynövények, illatszerek, fák, cserjék, vadvirágok, gyomnövények jellemezték a Szentföld életét, tájképét.

2020-01-22 Klasszik Rádió, femina.hu, Bors

A madarak képesek új dallamok megtanulására, énekük divatszerűen változhat, és a madárénekben az egyedeket is meg lehet határozni. Garamszegi László Zsolt a Klasszik Rádió reggeli műsorában, többek között a Chopin prelűdöt tanuló süvöltőkről és a mesterséges intelligenciáról.

2020-01-21 magyarmezogazdasag.hu

A nagysikerű Olaszrizling Szerintünk eseményt idén is megrendezik Csopakon. Olyan előadó tartja a bevezetőt, akiknek munkássága garancia a színvonalra és a közhelyes gondolkodás elkerülésére. Szathmáry Eörs akadémikus, evolúció biológus, akinek kutatási területe az élet keletkezésétől az emberi nyelv keletkezéséig terjed.

Oldalak