Média

2020-07-06 qubit.hu

„A parti zónák zavarása, állandó szűkülése miatt a nádasok egész Európában veszélyeztetett társulásnak számítanak” – hívta fel a strandszezon első napjaiban a figyelmet Tóth Viktor, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa. „Az itt élő fajok többsége erősen kötődik a nádasokhoz, így a nádas eltűnésével a hozzá kötődő több ezer faj is veszélybe kerül. Ezért fontos a nád védelme, mivel csak ez biztosíthatja a speciális élőhelyhez kötődő ökoszisztémák megőrzését” – mondta a Qubitnek az ökológus.

2020-07-03 ripost.hu

Óriási csípésekre panaszkodnak az emberek, a sok eső és a nagy melegek hatására rengeteg a szúnyog, invázióra számíthatunk. Az őshonos vérszívók mellett a betelepedett ázsiai tigrisszúnyogok is nagy számban támadnak idén. Az irtás elkezdődött, de a vegyszerhasználat szigorítása a hatékonyság kárára lehet.
Aki tigrisszúnyogot lát, adataival együtt küldje el a rovar fotóját az adott település, illetve földrajzi hely nevével, esetleg GPS koordinátáival, valamint a pontos dátummal az MTA Ökológiai Kutatóközpontjába a szunyog@okologia.mta.hu e-mailcímre. Ezzel sokat segíthet a tudósoknak, akik felmérik, hogy hol telepedett már meg a faj.

2020-07-01 index.hu

A koronavírus-pandémia miatt csak most kezdődhettek el az Európai Unió által 11 millió euróval támogatott AtlantECO elnevezésű tudományos konzorcium kutatásai. A projekt célja, hogy az Atlanti-óceánból származó döbbenetes mennyiségű genomikai adat (a legkülönfélébb élőlények génszekvenciáinak tömege) rendszerezhetővé és kutathatóvá váljon. A tizenhárom ország kutatóit összefogó konzorciumban az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatói is részt vesznek, az intézetet vezető Jordán Ferenc szakterülete a nagy mennyiségű ökológiai adat rendszerszintű elemzése a legmodernebb hálózatelméleti, gépi tanulásos és mesterséges intelligencián alapuló módszerek segítségével.

2020-06-30 mmk.hu

Rendszeresen végzünk vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy környezetünk állapotának romlásával milyen változás várható hosszú távon a jelenleg kiváló minőségű vízbázisainkon. Míg korábban a Budapesti Műszaki Egyetem szakértőinek bevonásával egy K+F program keretében végeztünk ilyen jellegű méréseket, 2018 óta pedig az MTA Ökológiai Kutatóintézetének vezetésével folyó „Tiszta ivóvíz – a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig” hároméves, a Nemzeti Kiválóság Program projektjében veszünk részt konzorciumi partnerként.

2020-06-29 Kossuth Rádió, Krónika
Jó a Balaton vízminősége

Fürdésre alkalmas, jó minőségű a Balaton vize, az ilyenkor megszokott alacsony algaszámmal. Erről az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa beszélt a Krónikának. Boros Gergely hozzátette, mivel a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás azokra a tavaszi hónapokra esett, amikor egyébként sem sokan látogatják a tavat, annak nem volt hatása a vízminőségre.

2020-06-28 szimpatika.hu

Az ELTE kutatói, Horváth Gábor egyetemi tanár (Biológiai Fizika Tanszék Környezetoptika Laboratórium) és Kriska György habilitált egyetemi docens (TTK Biológiai Intézet) az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársával, Egri Ádámmal és a finnországi Oului Egyetem Biológiai Intézetének professzorával, Benno Meyer-Rochow-val együttműködve fordított logikájú, új magyarázattal rukkoltak elő. Feltevésük szerint a vizet kereső polarotaktikus vízirovarok szálltak rá a fenyőerdőben például vihar okozta töréseknél kifolyt friss gyantára, ami vízszintesen poláros visszavert fényével vizet utánozva vonzotta magához a polarizációérzékeny állatokat.

Oldalak