Geofizikai kutatási díj a Balaton klorofill-a eloszlásának tanulmányozásáért

Az ELTE Természettudományi Kar Geofizika és Űrtudományi Tanszékének három mesterszakos szakdolgozata részesült idén Agocs-díjban. A díjakat Mezey Barna, az ELTE rektora adta át ünnepélyes keretek között a rektori tanácsteremben, 2015. szeptember 14-én. A díjátadón jelen volt Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja, Szalay Péter rektorhelyettes, Surján Péter, a Természettudományi Kar dékánja, valamint a kuratórium tagjai.
William B. Agocs (1911–2004) a Kutztown State College nyugalmazott tanszékvezető professzora Geofizikai Kutatási Alapot hozott létre 2000-ben. Az alapító okiratot az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora és az alapító írta alá, a kuratórium elnöke az egyetem mindenkori rektora. A kutatási alapot a Geofizikai Tanszéken megismert kutatások elismeréseként hozták létre.
A három díjazott szakdolgozat egyike a Balaton kutatásával foglalkozott, az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet munkatársainak témavezetésével:
Koma Zsófia Viktória: A Balaton klorofill-a eloszlásának folyamatos monitorozása MODIS adatok alapján (Témavezetők: Zlinszky András tudományos munkatárs, Kern Anikó tudományos munkatárs, Stephanie Palmer)